KUCHNIA

Węgrzy od dawien dawna słyną z wyśmienitej kuchni. Każdy Polak prawdopodobnie wie, czym jest zupa gulaszowa i leczo. Pierwsza to jedna z najchętniej jedzonych na Węgrzech zup - bardzo ostra, z dużą ilością mięsa, dość gęsta i podawana zwykle w kociołku. Zupa ta wywodzi się właśnie z Budapesztu, piewszy raz została przyrządzona właśnie tutaj. Na drugie danie Węgrzy również preferują mięso. Pewną odmianę i ratunek dla wegetarian stanowi właśnie leczo oraz przyrządzane na słodko makarony z orzechami lub makiem. Najlepsze w tutejszej kuchni są tak naprawdę dwie rzeczy: desery i wina. Na podwieczorek bardzo chętnie serwuje się naleśniki, słynne są zwłaszcza płonące Gundel palacsinta. Oprócz tego strucle, słodkie bułeczki, torty... Trzeba mieć się na baczności, by nie przytyć! Najpopularniejszym winem czerwonym z Węgier jest Egri Bikaver, a białym – Tokaj.